Ook de gezondheidsminister van de staat São Paulo, Jean Carlo Gorinchteyn, deed in een persconferentie een dringende oproep aan de regering. “We hebben de steun nodig van de federale regering. Dat is niet alleen noodzakelijk voor São Paulo, maar voor het hele land.” De gouverneur van de staat sprak van “onverantwoordelijk” beleid en van het “verwaarlozen” van de bevolking.

De federale minister van Volksgezondheid liet weten dat hij verwacht dat er binnen tien dagen een lading verdovingsmiddelen het land binnenkomt, nu een contract is getekend met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Er zijn gesprekken met onder meer Spanje over noodhulp. Volgens hem blijven de logistieke problemen bij het leveren van zuurstof aan ziekenhuizen “een dagelijkse bron van zorg”.

Braziliaanse variant

In januari waren er al grote zuurstoftekorten in de Amazonestad Manaus. In die regio dook een nieuwe coronavariant op waardoor er snel veel besmettingen bij kwamen. Artsen moesten vanwege een tekort aan bedden en zuurstofflessen kiezen welke patiënt er aan de beademing mocht en welke niet. Wanhopige familieleden van patiënten gingen zelf op zoek naar zuurstofflessen. Ook nu doen familieleden een oproep aan medische instelling om verdovingsmiddelen en zuurstof beschikbaar te stellen.

De Braziliaanse variant, ook wel bekend als de P1-variant, lijkt besmettelijker dan de coronavariant die vorig jaar veel slachtoffers maakte. Toch is volgens AzG-directeur Meinie Nicolai vooral de politiek verantwoordelijk voor de chaos in het land. “De P1-variant is zeker een probleem, maar verklaart niet de situatie in Brazilië.”

2021-04-16 10:23:16

Aangeboden door: nos.nl