“Met de bestanden die we deze keer hebben vrijgegeven, inclusief de geluiden die zijn opgenomen toen onze Marsrover de lander verliet, zijn we in staat om diepgaande analyses uit te voeren naar de omgeving en de toestand van Mars”, zegt Liu Jizhong die leiding geeft aan het Chinese Marsprogramma tegen Chinese media. Hij doelt daarmee onder andere op de de dichtheid van de atmosfeer op de planeet.

Het 240 kilo wegende wagentje is op 14 mei geland op Mars. Een paar dagen later stuurde het voertuig de eerste foto’s terug naar de aarde. Weer een paar dagen daarna begon het voertuig te rijden. Inmiddels heeft Zhurong zo’n 236 meter afgelegd.

Chinese onderzoekers zeiden eerder te hopen dat Zhurong het zeker negentig dagen volhoudt. Het wagentje heeft onder meer een laserinstrument om de samenstelling van het gesteente te analyseren en een radar om te zoeken naar ijs onder het oppervlak. Op de mast zitten verschillende camera’s en Zhurong heeft ook een instrument om het weer te bestuderen. Daarnaast willen ze onderzoeken hoe wind op andere planeten klinkt.

2021-06-27 14:36:41

Aangeboden door: nos.nl