Huisartsen zijn bang dat de druk op de gezondheidszorg door het coronavirus te groot wordt. Ze vrezen dat de zorg voor patiënten mét en zonder het virus in het gedrang komt, onder meer omdat de huisartsen overbelast worden en de praktijken onvoldoende beschermingsmateriaal hebben.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem kondigde gisteren een patiëntenstop af, omdat er iemand met het coronavirus had gelegen zonder dat het ziekenhuis dat wist. Er zijn nog geen nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, daarom gaan per direct de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde weer open. Morgen worden ook de dagbehandelingen voor chemokuren hervat. Een bezoekersstop blijft voorlopig gelden, behalve voor ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen.

In Rotterdam neemt het Maasstad Ziekenhuis voorlopig nog geen nieuwe intensive care-patiënten op. Tot afgelopen zaterdag lag er op de afdeling een patiënt die inmiddels één keer positief getest is op het coronavirus. Een tweede test moet uitsluitsel geven.

Het Europese hoofdkantoor van sportmerk Nike in Hilversum heeft de deuren helemaal gesloten. Ook morgen is het kantoor dicht, zodat het grondig schoongemaakt kan worden. Een van de medewerkers is besmet het coronavirus, blijkt uit een e-mail aan het personeel.

Herstelde patiënten

In heel Europa zijn op dit moment 2100 besmettingen vastgesteld, waaronder ook de eerste twee patiënten in Portugal. In Italië is het dodental de afgelopen 24 uur flink gestegen, van 34 naar 52.

In China worden de laatste dagen juist veel minder besmettingen geconstateerd. Gisteren waren het er 202, zeggen Chinese staatsmedia. Daarom gaat er voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een noodziekenhuis dicht. De laatste herstelde patiënten van het ziekenhuis in miljoenenstad Wuhan zijn naar huis zijn gestuurd.

2020-03-02 22:14:11

Aangeboden door: nos.nl