In vier Europese landen werd vandaag een eerste coronageval gemeld: Noorwegen, Georgië, Noord-Macedonië en Griekenland. Ook was er de eerste bevestigde coronapatiënt in Zuid-Amerika: een 61-jarige Braziliaan ligt in een ziekenhuis in São Paulo. Verder voegde Pakistan zich in het rijtje van coronalanden, met twee besmettingen.

De Duitse minister van Volksgezondheid waarschuwde voor een corona-epidemie in zijn land. Hij gaf als reden dat de route die het virus in Duitsland aflegt van patiënt naar patiënt niet meer helemaal valt te achterhalen. Er zijn nu meer dan twintig mensen in Duitsland besmet met het virus.

De 23 Nederlanders die vastzitten in een hotel in Tenerife waar vier mensen corona hebben opgelopen, kregen vandaag iets meer bewegingsvrijheid. Ze mochten van hun kamer af, maar niet het hotel verlaten. 106 andere gasten, die maandag hadden ingecheckt, mochten wel weg. De Nederlanders op Tenerife hebben geen corona.

Het coronavirus heeft in de hele wereld 80.000 mensen besmet, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie. Ongeveer 2700 mensen zijn aan de besmetting overleden. De wereldwijde situatie zie je terug op onze coronakaart.

Beurskrach en minder toernooien

De gevolgen van de wereldwijde uitbraak zijn ook in het bedrijfsleven en op de beurs te merken. KLM kondigde bezuinigingen aan, waaronder een gedeeltelijke vacaturestop. Bedrijven die handelen in grondstoffen als staal en energie worden ook hard geraakt. Op de beurs gaat het niet goed. In de laatste paar handelsdagen zijn de grote aandelenindexen in de wereld tot 10 procent gedaald.

Ook sporters hebben last van de corona-uitbraak. De WK shorttrack gaan niet door en ook het olympisch kwalificatietoernooi waterpolo voor vrouwen in het Noord-Italiaanse Triëst en de rugbywedstrijd Ierland-Italië in Dublin zijn afgelast. Bij NOC*NSF komen bezorgde telefoontjes binnen. Ook de sportkoepel verwijst altijd door naar het RIVM.

De NOS zendt morgenavond op NPO 1 een live programma uit over het coronavirus. Het begint om 20.35 uur, na het NOS Journaal van 20.00 uur, en duurt tot 21.25 uur. In het programma wordt uitgelegd wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving. Kijkers kunnen vragen stellen, die worden voorgelegd aan experts. Verder komen verslaggevers en correspondenten aan het woord in live schakelingen en reportages.

2020-02-26 22:37:03

Aangeboden door: nos.nl