De leveringsproblemen die bestaan als gevolg van het coronavirus, worden nu ook merkbaar in Nederland. Zo begint Amac, een winkelketen met vijftig vestigingen die Apple-producten verkoopt, het al behoorlijk te merken. “Ik ga ervan uit dat er echt schaarste gaat ontstaan”, zegt topman Ed Bindels.

Vorige week meldde Apple al dat het de omzetverwachtingen voor het eerste kwartaal naar beneden zijn bijgesteld. De Chinese fabrikant Foxconn, die voor Apple iPhones in elkaar zet, heeft vanwege het coronavirus flinke opstartproblemen.

Bindels ziet de schaarste bij de draadloze oordopjes van Apple, een product dat de afgelopen maanden sowieso al kampte met tekorten door de grote vraag, en bij de iPhone 11. “Ik verwacht dat we nog een week of drie tot vier door kunnen. Daarna wordt het echt krap.”

‘Schade’ inhalen

De topman vreest niet direct dat het de omzet van zijn bedrijf voor het eerste kwartaal zal raken. “Als de beschikbaarheid even wat minder is zie je meestal dat de verkopen later worden ingehaald. Dit is niet het belangrijkste seizoen voor verkopen. Als het langer gaat duren, zeg drie tot zes maanden, bestaat de kans dat mensen andere dingen met hun geld gaan doen.” Wel verwacht Bindels nog een zending met Apple-producten uit India.

Daarnaast wijst Bindels erop dat zijn bedrijf kwetsbaarder is dan andere winkelketens. “Wij kunnen niet opeens koelkasten of wasmachines gaan verkopen.” Directe gevolgen voor de vijftig filialen en ruim 750 medewerkers zijn er vooralsnog niet, maar dit moet niet te lang duren, aldus de topman.

‘Productie op heel laag pitje’

Gisteren maakte Coolblue, de op één na grootste webwinkel van Nederland, al bekend maatregelen te treffen. Het bedrijf “tempert” sinds vrijdag de verkopen onder meer dor prijzen te verhogen. Ook is gestopt met het maken van reclame en worden magazijnen “tot de nok toe” gevuld.

De webwinkel zegt dat dit komt omdat “de productie in China op een heel laag pitje staat”. Het verwacht dat er de komende weken en maanden “beschikbaarheidsproblemen” zullen zijn bij hun leveranciers.

Afhankelijk van regio en fabrikant

De NOS heeft ook contact gehad met andere verkopers van elektronica. Zo laat een woordvoerder van de Mediamarkt weten dat er op dit moment geen problemen zijn. Hetzelfde geldt voor BCC, dat ook elektronica verkoopt voor Wehkamp. Ook bol.com ziet nog geen schaarste.

Azerty, een webwinkel die computeronderdelen verkoopt, voorziet eveneens geen grote hinder. “Afhankelijk in welk land en in welke regio een fabrikant gevestigd is, kunnen er voorraad- en leveringsproblemen ontstaan”, zegt directeur Jeroen te Wierik. Hij krijgt op dit moment nog geen signalen dat er structurele problemen zijn. Zijn bedrijf heeft voor twee weken voldoende voorraad. “We hebben vroegtijdig ingekocht.”

Het virus lijkt daarnaast ook nog niet op grote schaal de prijzen te beïnvloeden. “Er zijn wel prijsfluctuaties, maar het is te vroeg om dit toe te schrijven aan het coronavirus”, zegt Raimon Gort van vergelijkingssite Kieskeurig. Wel merkt hij op dat een proces is dat continu kan veranderen.

Volgens retaildeskundige Paul Moers gaan alle elektronicazaken in Nederland last krijgen van het coronavirus. “Ik heb al een nieuwe tv gekocht voor het EK voetbal in de zomer, daar ga ik nu niet mee wachten.”

Hij voorspelt twee gevolgen: een tekort aan producten van specifieke merken en minder scherpe aanbiedingen rond bijvoorbeeld het EK. Verder denkt hij dat ook kledingzaken hinder gaan ondervinden.

2020-02-25 15:02:01

Aangeboden door: nos.nl