Eryalçin is niet de enige die trots is op zijn neefje; ook de Turks-Nederlandse gemeenschap in Haarlem en elders in het land is trots, zegt hij.

Jongeren zien Kökcü als voorbeeld

Kökcü wordt door jongeren in Haarlem als rolmodel gezien, ziet Faruk Yurdakan van voetbalclub HYS Haarlem Yildiz Spor. Hij kent Kökcü van vroeger bij HFC EDO en nam hem mee naar wedstrijden van het team waar hij toen trainer was.

Ook al was Kökcü een paar jaartjes jonger, hij kon volgens Yurdakan al heel goed voetballen. Regelmatig kwam Kökcü extra trainen op de velden van HYS samen met zijn broer. “Dat hij het zo ver heeft geschopt motiveert de jeugd”, vertelt Yurdakan. HYS organiseert allerlei activiteiten bij de voetbalclub voor de jongeren in de wijk en daar gebruiken ze Kökcü vaak als voorbeeld om te laten zien dat je met hard werken succes kunt hebben.

Turkije wist nog nooit van Italië te winnen

Turkije en Italië hebben in totaal dertien keer eerder tegen elkaar gespeeld, maar Turkije won nooit. Yurdakan verwacht dan ook dat de wedstrijd van vanavond pittig wordt, omdat beide landen voetbal ademen. “Italianen zijn trots, maar Turken ook. Italianen zingen uit volle borst het volkslied mee, maar dat geldt ook voor Turken.”

Hij denkt dat Turkije kans maakt om ver te komen dit EK, omdat het een jong team is en bestaat uit spelers die bij Europese topclubs zitten.

Turkije heeft het jongste team van het EK en daardoor zijn de prestaties van het team volgens podcastmaker en online-voetbaljournalist Yordi Yamali vooraf lastig te voorspellen. Yamali volgt het Turkse elftal al jaren en ziet een nieuwe generatie van spelers in het huidige team. “Van de eerdere elftallen wist je precies wat je kon verwachten, omdat er toen spelers tussen zaten die al langer meeliepen. Nu zou Turkije nog wel eens kunnen gaan verrassen.”

2021-06-11 18:11:01

Aangeboden door: nos.nl