Wat in de berichtgeving over de notulen minstens zo’n grote rol krijgt als de informatievoorziening, is de manier waarop over kritische Kamerleden wordt gesproken. “Een gezamenlijke strijd tegen staatssecretaris Snel”, duidt minister Koolmees (D66) de inbreng van de Kamerleden Omtzigt, Lodders (VVD) en Leijten (SP).

Ook demissionair premier Rutte (VVD) heeft weinig begrip voor de “activistische woordvoerders van coalitiefracties”, zoals Koolmees ze noemde. Volgens Rutte trachtten ze zich “in de media te profileren” en is VVD’er Lodders duidelijk gemaakt dat eenheid binnen de coalitie belangrijk is.

Omtzigt ‘sensibiliseren’

Dat Omtzigt is “gesensibiliseerd”, zoals RTL meldde, komt inderdaad terug in de notulen. Dat is volgens minister Hoekstra (CDA) gebeurd door hemzelf en door minister De Jonge (eveneens CDA), “met overigens beperkt succes”.

Hoekstra hekelt ook dat Omtzigt volgens hem heeft gesuggereerd dat de ambtenaren van zijn incompetent zijn. Ook minister Ollongren (D66) vindt dat het “behulpzaam zou zijn als enkele leden van de Tweede Kamer zich terughoudender zouden opstellen.”

‘Gezonde democratie’

Minister Kaag (D66) vindt het overigens in een democratie een gezond teken dat er fel wordt gedebatteerd. Ze heeft “minder moeite met het verschijnsel dat leden van de coalitiefracties in de Tweede Kamer zich openlijk tegen het kabinet afzetten”. Wel stelt ze voor om in overleg met fractievoorzitters daarvoor kaders af te spreken.

Van Nieuwenhuizen (VVD) zegt dat de woordvoerders van coalitiepartijen haar informeel hebben verteld dat ze zoeken naar manieren om zich te profileren. Daar heeft ze begrip voor maar ze noemt het “in geen geval acceptabel dat coalitiefracties een scherper standpunt innemen dan oppositiefracties”. Rutte is het daarmee eens, blijkt uit de notulen.

2021-04-26 22:34:54

Aangeboden door: nos.nl