Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken (D66) verzette zich gisteren in tv-programma Op1 tegen de suggestie dat Kamerleden actief zijn tegengewerkt. “Dat is gewoon niet waar. We hebben in de ministerraad wel gesprekken met elkaar over politieke debatten: als een staatssecretaris (D66’er Menno Snel, red.) onder vuur ligt dat je gaat helpen. Maar als je naar mijn quotes kijkt, zie je dat ik op zoek ben het probleem op te lossen en dat ik zie dat Kamerleden onderling ruzie aan het maken zijn binnen de coalitie.”

Dat Kamerleden van coalitiepartijen volgens Koolmees moeten meedenken over oplossingen, noemt politicoloog Peter van der Heiden een “bijzondere opmerking”. “De vraag is wat er opgelost moet worden: het politieke probleem, of het inhoudelijke probleem, namelijk dat van de toeslagenaffaire met het etnisch profileren en dergelijke. Ik heb vooral het idee dat Kamerleden het kabinet in de problemen brachten en daarmee niet probleemoplossend waren.”

Van der Heiden vindt het opvallend dat uit de notulen blijkt dat de motieven van Kamerleden in twijfel worden getrokken. “Ze gaan er niet van uit dat zij daar zitten om te controleren, maar om zichzelf te profileren.”

Rutte-Hoekstra-Kaag-doctrine

Volgens politiek verslaggever Geerts wordt uit de stukken ook duidelijk dat het sentiment om Kamerleden kort te houden, breed wordt gedeeld. “Uit de notulen blijkt dat Hoekstra en Rutte allebei genegen zijn om te praten met kritische Kamerleden en hen te ‘sensibiliseren’. Oftewel: aan hen uit te leggen dat sommige zaken de coalitie in de problemen kunnen brengen. Kaag zegt dat ze begrip heeft voor kritische Kamerleden, maar ook dat wanneer daar problemen door ontstaan je moet kijken of je kaders kunt opstellen, wat toch wel suggereert dat de coalitie Kamerleden binnen bepaalde lijntjes wil houden.”

Volgens politicoloog Van der Heiden komt demissionair premier Rutte door de notulen een beetje uit de wind te staan. “Het is nu niet meer alleen de Rutte-doctrine, maar de Rutte-Hoekstra-Kaag-doctrine, of de Rutte-Hoekstra-Koolmees-doctrine. Het is veel breder.”

Fel debat verwacht

Donderdag volgt een debat in de Kamer over de openbaar gemaakte notulen. “De kans is groot dat er weer een motie van wantrouwen wordt ingediend”, zei Denk-leider Azarkan gisteravond. “De vraag is of dat alleen tegen Rutte is of ook tegen andere leden van het kabinet.”

Begin deze maand overleefde Rutte ternauwernood een motie van wantrouwen. Die was tegen hem ingediend, nadat uit een gespreksverslag was gebleken dat hij met de verkenners, in strijd met wat hij eerder had gezegd, wel degelijk over de positie van Omtzigt had gesproken. Een motie van afkeuring tegen hem werd wel aangenomen.

Lars Geerts verwacht donderdag opnieuw een fel debat. “Wilders is van alle Kamerleden het verst gegaan in zijn kritiek. Hij heeft een brief aan de Kamervoorzitter gestuurd waarin hij schrijft dat hij wil dat er aangifte wordt gedaan tegen alle leden van het kabinet omdat zij informatie hebben achtergehouden en daarmee een ambtsmisdrijf zouden hebben gepleegd. Die toon ga je terugzien in het debat, de vraag is alleen of er een grote groep Kamerleden is die bereid is een streep te zetten onder de affaire, omdat de hoofdrolspelers uiteindelijk met elkaar door zullen moeten en wellicht met elkaar zullen moeten samenwerken in een nieuw kabinet.”

2021-04-27 15:10:12

Aangeboden door: nos.nl