Om de overlast van broedende meeuwen tegen te gaan, wil Den Haag meeuweneieren insmeren met maisolie. Zo komen de eieren niet uit. De Haagse gemeenteraad is niet enthousiast, maar lijkt het voorstel van wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) niet te blokkeren.

De stad ondervindt al jaren overlast door meeuwen, waaronder ook broedende meeuwen. De vogels nestelen zich volgens de wethouder op daken, waar ze geluidsoverlast veroorzaken en soms zelfs mensen aanvallen.

Het afgelopen jaar kreeg de gemeente in het broedseizoen duizend klachten binnen. “Het grootste deel van deze klachten gaat over meeuwen die op daken broeden”, zei Bredemeijer tijdens de raadsvergadering.

Beschermde soort

Het stadsbestuur wil hier iets tegen doen, maar dat kan niet zomaar omdat de meeuw een beschermde diersoort is. Vanwege de beschermde status moet de provincie Zuid-Holland een ontheffing verlenen als de gemeente de eieren in wil smeren met maisolie, meldt Omroep West. Door de eieren in te smeren komt er geen zuurstof in het ei, waardoor het embryo zich niet kan ontwikkelen en het ei dus niet uitkomt. “Dat is het effectiefst en diervriendelijkst”, aldus de wethouder.

De gemeenteraad is weliswaar sceptisch, maar enkele partijen lijken het plan een kans te willen geven. “Laten we hopen dat het werkt”, zei René Oudshoorn van Hart voor Den Haag. “Als het niet anders kan, smeer de eieren dan maar in”, zei VVD-raadslid Chris van der Helm.

Zwerfafval op straat

Naast het voorstel om meeuweneieren in te smeren vinden de Haagse partijen vooral dat het zwerfafval op straat aangepakt moet worden. “De overlast van broedende meeuwen is slechts drie maanden per jaar”, merkte Oudshoorn op. “De overlast van meeuwen die afvalzakken open prikken, is het het hele jaar rond. Er moeten dus vooral drastische maatregelen tegen zwerfafval genomen worden.” En Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij stelde: “We moeten de oorzaak bestrijden, niet de symptomen.”

Ook PvdA-raadslid Janneke Holman vindt dat er meer gedaan moet worden aan afval op straat. “Bij de ergste gevallen, bijvoorbeeld meeuwen die mensen aanvallen, moet er kunnen worden ingegrepen. Maar de gemeente moet echt meer doen om de oorzaken weg te nemen.”

Volgens wethouder Bredemeijer worden alle registers opengetrokken om het probleem van zwerfafval en rattenoverlast aan te pakken. Toch is ook een ontheffing nodig, vindt hij. “We willen invloed op het beleid hebben en samen met andere gemeenten aan tafel bij de provincie om over het probleem te spreken.”

2021-09-02 21:30:45

Aangeboden door: nos.nl