Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, is het aantal werknemers dat salaris krijgt via de loonsteunsubsidies al sinds de zomer min of meer gelijk: zo’n 1,3 miljoen mensen. Die werken bij bedrijven die sinds de coronacrisis een stuk minder omzet maken.

In juli maakte Phlippen zich zorgen over omscholing: dat gebeurde te weinig, vond zij. “Toen dacht ik: als zo veel mensen, zo lang achter elkaar hun beroep niet kunnen uitoefenen, dan moeten die massaal omgeschoold worden naar sectoren die wel personeel nodig hebben.”

Door het steunpakket bleek dat toch niet nodig, zegt Phlippen. “Veel mensen zijn niet ontslagen. Ze zijn gewoon gesubsidieerd in die banen blijven zitten. Petje af voor het kabinet, daarmee is een ramp voorkomen.”

Toch neemt dat steunpakket zeker niet de zorgen weg voor de getroffen sectoren. “De geldstromen op de rekeningen van die ondernemers zijn hard achteruitgegaan en dat herstelt nog niet. Ik vermoed, en dat hoor je ook van ondernemers, dat ze hun privékapitaal en pensioen allemaal aan het oproken zijn om het vol te houden tot het einde van de lockdown. Die bedrijven blijven ook overeind vanwege hun eigen bereidheid om dat te doen, niet alleen vanwege het steunpakket.”

Hoelang nog?

Maar het steunpakket zal op een gegeven moment eindigen. De grote vraag is: wanneer?

“Ik denk dat het pakket geleidelijk zal worden afgebouwd”, zegt Phlippen. “Als de economie weer helemaal opengaat, zal er coulance zijn in de opstart. Bedrijven moeten dan ook op een gegeven moment hun schulden bij de Belastingdienst, leveranciers en banken gaan terugbetalen. Niemand wil dat bedrijven dan toch massaal omvallen, dan is alle steun voor niks geweest.”

Volgens Hoogduin is het juist onverstandig om het pakket geleidelijk af te bouwen. “Dat er tijdens de crisis steun wordt gegeven is goed. Maar zodra de crisis voorbij is moet dat stoppen, anders zit die steun economisch herstel in de weg”, zegt hij.

2021-04-24 14:00:02

Aangeboden door: nos.nl