Na een aantal maanden van relatieve rust is Mali deze week weer in een bestuurlijke wanorde gestort. Maandag werden president Ndaw en premier Ouane opgepakt door militairen. Ze worden nog altijd vastgehouden in een legerbasis nabij Bamako. Vandaag meldt persbureau Reuters dat ze zouden zijn opgestapt.

Ndaw leidde de interim-regering die het land na jaren van geweld en oprukkend jihadisme in anderhalf jaar naar een gekozen burgerregering moest leiden. De oud-kolonel kreeg in september de macht van het leger, dat vorig jaar augustus president Keïta afzette.

Het ging mis toen Ndaw maandag besloot twee hoge militairen die nauw betrokken waren bij die coup te vervangen als ministers. Ruim een uur later greep Ndaws vicepresident Goita in en droeg hij militairen op de kopstukken op te pakken.

Internationale druk

Volgens Goita, een kolonel die de staatsgreep tegen Keïta leidde, had Ndaw de wijzigingen in het kabinet niet met hem overlegd en waren daarmee afspraken geschonden. Hoogleraar De Bruijn verwacht dat Goita binnen afzienbare tijd president zal worden. “Dat is namelijk wat je doet als je als vicepresident de macht grijpt.” De facto heeft de junta nu de macht in Mali, zegt ze.

Het oppakken van de president en premier leidde internationaal tot veroordelingen. In een gezamenlijke verklaring riepen onder meer de VS, EU, VN en het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen ECOWAS op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Voormalig kolonisator Frankrijk sprak van een nieuwe staatsgreep. President Macron waarschuwde op Twitter voor “gerichte sancties” tegen de betrokkenen.

2021-05-26 18:13:40

Aangeboden door: nos.nl