“Waren z’n broers. En niffos”, reageert een van zijn collega’s. Wat hem betreft valt er niets te discussiëren: “Is altijd dat kanker volk.” Het vertrek van zijn collega uit de groep vindt hij maar slap. “Kennelijk sluit hij zijn ogen voor problemen met dit soort mafkezen.”

Maar nu iemand uit boosheid de groep heeft verlaten, voorziet een andere agent problemen. “Dat wordt nog een relletje”, schrijft hij. Dat dit door hem voorspelde ‘relletje’ twee jaar later uitloopt op protesten voor de deur van het politiebureau, kan hij op dat moment niet vermoeden.

Excuses

In eerste instantie valt de ophef mee. De agent die uit de appgroep is gestapt, informeert zijn leidinggevende. Het leidt tot een gesprek met drie collega’s uit de groep. Zij bieden hun excuses aan voor hun opmerkingen en krijgen de waarschuwing dat zoiets niet nog een keer mag gebeuren. Ook wordt hen verzocht de appgroep op te heffen, wat ze ook doen.

Voor de Marokkaans-Nederlandse politieman is de kwestie hiermee afgedaan, net als voor de betrokken leidinggevenden. Tot drie maanden later NRC lucht krijgt van de berichten en erover publiceert.

De schok die dit teweeg brengt, verandert de zaak. Nu wordt ook de districtsleiding ingeschakeld. Het leidt tot een onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie, de afdeling die signalen van interne misstanden onderzoekt.

Dan blijken er méér discriminerende uitlatingen te zijn gedaan in de appgroep, die nu helemaal onder de loep wordt genomen. Een van de agenten noemde een collega van Oosterse afkomst “die pinda”. Ook waren er seksistische opmerkingen over vrouwelijke collega’s (“gleed ze heen en weer op de roeimachine”).

Humeyra

Daarnaast werd de bekentenis van Bekir E. besproken, de man die in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschot. “Flikker”, reageerde een van de agenten.

Iemand anders suggereerde dat hij er vermoedelijk vanaf zou komen met een taakstraf. Dat leidt tot een reactie die vorige week (deels) naar buiten kwam: “Veel te veel. Gelukkig ben jij geen rechter. Die gozer heeft goed gehandeld, weer een Turk minder. Vrijspraak. En een schadevergoeding voor de dagen dat hij al gezeten heeft.”

Als Gökmen T. op 18 maart 2019 een aanslag pleegt in een tram in Utrecht, schrijft diezelfde agent: “De trams die over het algemeen door ons gebied rijden mogen ze allemaal uitroeien hoor.”

2021-03-30 19:46:19

Aangeboden door: nos.nl