Geen dolfijnen meer die door hoepels springen en nooit meer zeeleeuwen die met hun flippers ‘klappen’. Het Dolfinarium in Harderwijk wil een nieuwe weg inslaan, met meer oog voor educatie en dierenwelzijn.

Vorig jaar schreef een onderzoekscommissie in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een kritisch rapport over het zeezoogdierenpark in Harderwijk. De dieren worden te veel gebruikt als ‘performers’, de verblijven zijn ondermaats en de fotomomenten met de dieren in het Dolfinarium zijn in strijd met de educatieve rol van dierenparken, concludeerde de commissie.

Investeren in waterpark

Het park verkeert door de coronamaatregelen in financieel zwaar weer, maar wil investeren in de toekomst. In het nieuwe programma is meer aandacht voor het natuurlijke gedrag van de dieren en de invloed van de mens op de natuur. Om aantrekkelijk te blijven investeert het park ook in andere activiteiten, zoals een waterpark.

Ook neemt die dierentuin afscheid van twee walrussen, acht tuimelaars en twee Californische zeeleeuwen. Die verhuizen naar een park in China. Het ministerie adviseerde daartoe omdat de zeeleeuwen in hun verouderde verblijf niet diep genoeg konden duiken. Het verblijf dat vrijkomt wordt voor andere dieren opengesteld, waardoor die meer bewegingsvrijheid krijgen.

Geen fokverbod

Na de kritiek die volgde op een uitzending van onderzoeksprogramma RamBam stopte de dierentuin in 2016 al met het kunstmatig insemineren van dolfijnen. Met een verborgen camera was gefilmd dat een verzorger een dolfijn aftrok in het kader van het fokprogramma.

In 2017 werd er voor het laatst een dolfijn geboren in het Dolfinarium. “We hebben genoeg dolfijnen in ons Dolfinarium.”, zegt Alex Tiebot, manager van het Dolfinarium. Hij sluit niet uit dat het fokprogramma op de lange termijn weer wordt opgepakt.

Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection wil dat de Tweede Kamer een fokverbod aan het Dolfinarium oplegt en bood daartoe een petitie aan. “Leven in gevangenschap voor dolfijnen is niet acceptabel”, zegt Sanne Kuijpers van de dierenbeschermingsorganisatie tegen Omroep Gelderland.

2021-04-19 17:36:57

Aangeboden door: nos.nl