Jan Wildschut, de Zwolse gynaecoloog die zeker 34 donorkinderen verwekte met zijn eigen sperma, gebruikte zijn zaad ook bij vrouwen die zwanger wilden raken met het sperma van hun eigen partner. Dat nieuws maakt veel los bij de nakomelingen van Wildschut, al hebben ze ook veel steun aan elkaar.

“Mijn beeld van hem is niet heel erg veranderd door dit nieuws”, zegt een Wildschut-nakomeling die graag Valentijn genoemd wil worden (niet zijn echte naam) in gesprek met de NOS. “Ik stond er al negatief in eigenlijk en ik ben ook niet 100 procent verbaasd, ik ging er niet vanuit dat hij ook sjoemelde met KIE-materiaal (Kunstmatige Inseminatie met sperma van de Eigen partner). Maar ik hield dat wel in mijn achterhoofd als mogelijkheid. Ik ben er vrij nuchter onder.”

‘Een stap erger’

Toch noemt Valentijn de nieuwe openbaringen over de handelswijze van Wildschut “een stap erger”. “Fundamenteel kun je het zien als dezelfde fout of zonde, namelijk het beschamen van het vertrouwen van mensen. Maar dat hij verzweeg dat hij de ‘anonieme donor’ was, is voor mij wel wat anders dan niets doen met het donorzaad van een vader en in plaats daarvan je eigen zaad gebruiken.”

Ellen Giepmans, directeur van FIOM, gespecialiseerd in afstammingsvraagstukken, zegt dat er allerlei emoties spelen bij de betrokkenen. “Deze kinderen herkenden zich eerder niet in de term ‘donorkind'”, zegt Giepmans, die in contact staat met de gezinnen, bij het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

“Dat zij verwekt zijn door een vruchtbaarheidsbehandeling wisten zij misschien wel, maar dat de stoel van de biologische vader nu door een andere man bezet wordt, dat is heel verbijsterend voor de betrokkenen. Dus de familiebanden die eigenlijk heel vanzelfsprekend leken, moeten weer opnieuw worden herzien en ervaren.”

Leven overhoop gehaald

Ook Jelmer, Juul en Christine, die al langer weten dat ze een donorkind van Wildschut zijn, zeggen dat er een verschil is tussen hun ervaring en het nieuws voor de kinderen die dachten te zijn opgegroeid met hun biologische vader. “Ik denk dat de schok groter is omdat niemand in dat gezin iets heeft vermoed”, zegt Juul.

Jelmer, Juul en Christine vertellen dat de groep halfbroers en -zussen steeds groter wordt:

2021-03-30 22:57:25

Aangeboden door: nos.nl