Volgens de gemeente Zandvoort gaat het om “piekmomenten” waarbij het “even heel druk” was, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Voor de NOS was de gemeente nog niet bereikbaar voor een reactie.

Van de vergelijking met een festival wil de gemeente niks weten: “Het is hetzelfde als de in- en uitstroom bij een voetbalstadion die heel druk kan zijn. Het is absoluut geen festival.”

Er zijn handhavers op straat, maar bezoekers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen, zegt de gemeente: “En als het echt te ingewikkeld wordt, kunnen we nog opschalen.”

Pauzemomenten

Ook de organisator van de grand prix reageerde op de drukte: “We moedigen zulke mensenmassa’s natuurlijk niet aan”, zegt woordvoerder Simon Keijzer. Volgens hem verschilt de situatie niet wezenlijk van een voetbalstadion: “Tussen het programma door willen veel mensen tegelijkertijd naar het toilet of eten halen. Maar volgens onze coronaspecialisten stroomt het nog voldoende door.”

Keijzer denkt dat het zou helpen als mensen langer op hun stoel blijven zitten tijdens pauzemomenten: “Daar zijn de dj’s ook voor bedoeld.” Mogelijk zal de omroeper het publiek aanspreken dat er beter afstand gehouden moet worden.

Eerste reactie prins Bernhard

Het doorgaan van de grand prix, terwijl festivals met veel bezoekers zijn afgeblazen, heeft de afgelopen weken geleid tot verontwaardiging in de entertainmentbranche. Vooral prins Bernhard, mede-eigenaar van het circuit, krijgt veel kritiek, ook omdat namens hem muzikanten werden uitgenodigd voor een optreden in Zandvoort zonder dat daar betaling tegenover staat.

Bij Ziggo Sport reageerde de prins voor het eerst zelf op het feit dat er kritiek is, maar hij ging er niet inhoudelijk op in. Bernhard, met mondneusmasker alleen over zijn mond, zei dat er vooral een heleboel mensen voor het doorgaan van de grand prix zijn: “En er zijn soms ook mensen die, ook met een goede reden, ergens tegen zijn. Die krijgen natuurlijk ook een podium. En je ziet nu dat de mensen die voor zijn echt aan het genieten zijn en dat je ook ziet hoe blij ze zijn.”

2021-09-03 16:06:06

Aangeboden door: nos.nl