De (eerste) pilot met testevenementen is afgerond. De afgelopen weken gingen 140.000 mensen met een negatieve testuitslag op zak naar onder meer de dierentuin, het casino, een eredivisiewedstrijd, poppodium, monument of museum. De maand was volgens organisatie Testen voor Toegang een succes, maar de reacties van partijen die hun deuren hebben geopend zijn wisselend.

“Het is heel positief dat je weer gasten mag verwelkomen, en ook fijn voor het personeel om weer het geluid van een gevuld pretpark te horen”, zegt een woordvoerder van attractiepark Hellendoorn. “Maar we hebben heel duidelijk gezien dat de testbereidheid – zeker onder onze doelgroep van gezinnen – dusdanig laag is, dat het voor ons geen oplossing blijkt.”

Het park verkocht niet alle kaarten die beschikbaar waren. Het was niet de enige locatie die hier last van had: van de 200.000 testen die beschikbaar waren gesteld voor deze proef, werden 60.000 niet gebruikt. Van de 140.000 mensen die zich wel lieten testen, bleken 300 mensen (0,2 procent) besmet met het coronavirus. Zij konden dus niet naar het uitje.

Testen voor Toegang en Lead Healthcare, het bedrijf dat de testen uitvoerde, zijn blij. “De systemen functioneren. Er waren een aantal opstartproblemen, bijvoorbeeld it-storingen, maar die hebben we opgelost”, zegt een woordvoerder van Testen voor Toegang. “Het testen functioneert en kan helpen om de samenleving langzaam te heropenen.”

2021-05-01 17:30:10

Aangeboden door: nos.nl