Na drie aanslagen in korte tijd is het aanpakken van extreemrechts topprioriteit. CDU-politicus Walter Lübcke werd vorig jaar juni doodgeschoten door een rechts-extremist. In oktober probeerde een zwaarbewapende man met explosieven een synagoge in Halle binnen te dringen. En nog geen maand geleden pleegde een Duitser een aanslag op twee shishabars in Hanau, waarbij negen mensen van buitenlandse afkomst overleden. De dader liet een racistisch manifest achter.

Kritiek die je na deze gebeurtenissen steeds hoort, is dat het gevaar van extreemrechts jarenlang is onderschat. Vandaag nog zei bondskanselier Merkel dat de overheid “ruim voor het gebruik van geweld, alert zou moeten zijn”.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam met veel nieuwe maatregelen. Zo moet het voor bekende extremisten moeilijker worden om aan een wapen(vergunning) te komen, moeten sociale mediaplatforms haatzaaiende berichten melden en komen er 600 extra banen bij de veiligheidsdienst bij.

Eerder aanpakken

Ook worden extremisten eerder aangepakt. Een paar weken voor de Aryan Circle werd de Gruppe S. opgerold, een groep van zo’n zes man, die volgens de Duitse autoriteiten aanslagen wilde plegen op moskeeën en grootschalige plannen had om de samenleving te ontwrichten. Eerder dit jaar werd de neonazi-organisatie Combat 18 verboden, een gewapende groep die een extreemrechtse, xenofobe en antisemitische ideologie wilde verspreiden.

Andere vermoedelijk rechts-extremistische organisaties, waaronder Uniter, liggen onder een vergrootglas bij de Duitse inlichtingendiensten. Uniter werd bijna tien jaar geleden opgericht als netwerk voor militairen en politieagenten van speciale eenheden. De groep kwam in zicht bij de veiligheidsdienst toen de oprichter van de organisatie, bekend onder zijn alias Hannibal, nauwe connecties bleek te hebben met bekende neonazi’s en extremistische organisaties.

2020-03-03 20:56:22

Aangeboden door: nos.nl