In Tel Aviv hebben duizenden Joodse en Palestijnse Israëliërs samen gedemonstreerd voor vrede. “Dit is het huis van ons allemaal”, scandeerden de demonstranten onder meer. Er werd ook steun uitgesproken voor het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas en opgeroepen de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te beëindigen.

Met het bestand kwam donderdag een eind aan een elf dagen durend conflict waarbij Israël luchtaanvallen uitvoerde op Gaza en Hamas raketten lanceerden richting Israël. Aan Palestijnse zijde kwamen 232 mensen om, aan Israëlische kant elf.

In Israël zelf ontstonden er ook grote onlusten tussen Joodse en Palestijnse inwoners. In steden als Haifa, Akko, Lod en Jaffa, waar veel Arabieren wonen, waren gewelddadige confrontaties tussen extremistische Joodse en Arabische relschoppers. Er werden huizen, auto’s, winkel, restaurants en synagoges vernield en over en weer mensen aangevallen.

Tijdens de demonstratie werd er onder meer gesproken door auteur David Grossman en door politicus Ayman Odeh, de leider van een gezamenlijke lijst van Arabische partijen in het Israëlische parlement.

2021-05-23 03:35:44

Aangeboden door: nos.nl