Ook de onafhankelijkheidsdiscussie hangt als een zwaard van Damocles boven de wedstrijd. Nog geen zes weken geleden stemde een meerderheid van de Schotten bij regionale verkiezingen op partijen die een nieuw onafhankelijkheidsreferendum willen afdwingen. De grote onafhankelijkheidspartij SNP kwam slechts één zetel tekort voor een absolute meerderheid.

De afkeer van het Engeland onder Boris Johnson is sinds de brexit-stem alleen maar verder gegroeid. Zelden was een Britse premier zo impopulair als Johnson. Tweederde van de Schotten stemden tegen het vertrek uit de EU, maar zagen hoe ze onder Johnsons leiding de afgelopen jaren zijn opgescheept met een zeer harde brexit. “Die man liegt alleen maar, we moeten niks van hem hebben”, zegt een andere fan.

“Al moeten we politiek even parkeren voor vanavond”, zegt een ander. “Dit gaat om sportieve rivaliteit, dit gaat om de beste willen zijn. Ik ben in 2000 geboren. In mijn leven hebben Schotland en Engeland nog nooit op zo’n groot toernooi tegen elkaar gespeeld. De laatste keer was in 1996. Als ze vanavond winnen, is dat het mooiste moment uit mijn leven.”

Beperkt publiek in pubs

Gisteravond namen de Schotten het beroemde Leicester Square al over, het Leidseplein van Londen. Gehuld in kilts, Schotse vlaggen en doedelzakken maakten ze er een groot feest van.

Een zorg voor de Londense autoriteiten, aangezien pubs slechts beperkt mensen mogen toelaten en ook de paar fanzones in de stad niet bedoeld zijn voor ‘the Tartan Army’, zoals de bijnaam van het Schotse legioen luidt. Dat zal ervoor zorgen dat duizenden Schotten tot het laatste moment wanhopig op zoek zullen zijn naar een plek om deze clash der clashes te kunnen kijken.

2021-06-18 19:18:41

Aangeboden door: nos.nl