Minister Van Nieuwenhuizen zei vanmiddag tegen de NOS dat de in beslag genomen e-voertuigen verkocht mogen worden, “als er maar bij vermeld wordt dat ze niet op de openbare weg mogen komen”. Dat gebeurde dus niet altijd; ook bij de advertentie van Jilans e-board ontbrak die waarschuwing aanvankelijk.

Wel of niet in beslag?

Ook over het in beslag nemen van elektrische skateboards, -step en monowheels zijn vragen. Uit een eigen telling concludeert de actiegroep dat bij zeker dertig personen het voertuig bij de eerste aanhouding in beslag is genomen. Op de website van Rijksoverheid staat juist dat dit pas bij de tweede keer mag gebeuren.

De initiatiefnemers voor de petitie schatten dat het werkelijke aantal gedupeerden hoger is, maar dat veel eigenaren van de e-voertuigen het niet melden als die worden ingenomen door de politie.

Het Openbaar Ministerie laat in een voorlopige reactie weten dat er meer tijd nodig is om uit te zoeken in welke gevallen nou wel of niet wordt overgegaan tot inbeslagname.

Het Stint-drama in Oss is een van de hoofdredenen waarom de stepjes, e-boards en monowheels in Nederland (nog) verboden zijn. Sinds het fatale ongeluk gelden strengere eisen voor het toelaten van bijzondere voertuigen. Het kabinet wil eerst alle risico’s uitgebreid in kaart brengen voordat er, net als in diverse mede-EU-lidstaten, dit soort nieuwe e-vervoersmiddelen legaal de weg op mogen.

Eerder maakten we deze video over mensen die desondanks al e-steps gebruiken in Nederland:

2020-02-21 19:12:19

Aangeboden door: nos.nl