Hoe werkt het?

Het financiële product in kwestie is een zogeheten ‘total return swap‘ en werkt als volgt. Een bank en een belegger sluiten een contract af dat is afgeleid van een bepaald aandeel. Als de koers van het aandeel stijgt, betaalt de bank die stijging aan de belegger. Als de koers van het aandeel daalt, moet de belegger de bank betalen. Sowieso betaalt de belegger bij het sluiten van het contract een vergoeding aan de bank (de kosten).

Om het risico op stijgende koersen (en dus moeten betalen) af te dekken, koopt de bank het aandeel vaak zelf. Winst en verlies als gevolg van de koersstijging worden zo tegen elkaar weggestreept. De vergoeding die de belegger hoe dan ook betaalt, staat dan onder aan de streep als opbrengst voor de bank.

Hier blijft het niet bij. De belegger leent vaak ook geld bij de bank waarmee hij weer extra contracten afsluit. Op deze manier vermenigvuldigt de belegger de winst bij koersstijgingen. Dit is wat Hwang jarenlang met veel succes deed. De andere kant van de medaille is dat verliezen ook vermenigvuldigen. Dat is waar het mis ging.

2021-04-04 07:36:35

Aangeboden door: nos.nl