“Ook voor mijn beroepsgroep is het een lastige tijd, nu door corona theaters dicht zijn en er minder gefilmd wordt”, zegt Schaap. “Juist nu zouden we kunnen profiteren van gelden uit films en series die we eerder hebben gemaakt.”

‘Steeds minder tv, steeds meer streaming’

Voor tv alleen incasseert Norma jaarlijks een paar miljoen euro voor het afstaan van rechten. “Voor veel acteurs zijn de vergoedingen een belangrijk onderdeel van hun jaarinkomen”, zegt Joey Cramer.

Bovendien zullen inkomsten uit tv-vergoedingen de komende jaren alleen maar teruglopen. “Over tien jaar kijken we waarschijnlijk geen tv meer. Dan moeten die miljoenen die nu via tv komen ook op een over andere manier overgeheveld zijn. Dus de wetgever moet binnenkort bewegen”, aldus Cramer. Het ministerie van Justitie laat weten dat er een wetsvoorstel over vergoedingen door streamingdiensten in de maak is.

Volgens Netflix wordt er onderhandeld over een streamvergoeding. De streamingdienst is sinds ongeveer een jaar lid van Rodap, de organisatie van producenten, omroepen en distributeurs die vergoedingen aan makers regelt. “Rodap onderhandelt met de collectieve beheersorganisatie die scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs vertegenwoordigt. Dit omvat de vergoeding voor hun werk op Netflix”, aldus een woordvoerder.

Amazon laat in een reactie weten dat het geen financiële gegevens deelt. Disney was niet bereikbaar voor een reactie.

2021-03-27 13:53:56

Aangeboden door: nos.nl