Naar verwachting hoef je deze zomer maar één prik te hebben gehad om op reis te kunnen in de Europese Unie. Mensen hoeven dus niet te wachten op beide prikken voordat zij het covid-reiscertificaat aan kunnen vragen, zeggen bronnen binnen de EU.

Er wordt de afgelopen weken binnen de EU druk vergaderd over het covid-reiscertificaat. Vandaag zitten de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie weer bij elkaar. Naar verwachting zal aan het einde van de week duidelijk worden wat de precies voorwaarden zijn van het reiscertificaat.

‘Geen gratis PCR-test’

Er zijn nog een aantal punten waar de onderhandelaars over van mening over verschillen. Zo ziet het ernaar uit dat er geen gratis PCR-testen komen voor mensen die het reiscertificaat willen aanvragen. Het Parlement wilde dat dit wel wel geregeld, omdat het een oneerlijk verschil zou maken tussen de mensen die gevaccineerd zijn en daar niet voor hebben hoeven te betalen en de mensen die wel voor een PCR-test moeten betalen voor dat ze op reis gaan.

Maar volgens EU-diplomaten ziet een aantal landen, waaronder Nederland, dat niet zitten. Zij vinden dat de landen hier zelf over gaan en het mag volgens hen dan ook niet opgelegd worden vanuit de EU.

2021-05-18 13:54:33

Aangeboden door: nos.nl