NASA heeft vele space firsts gescoord, maar een helikopter door de lucht laten vliegen op een andere planeet, dat is nog niet eerder gebeurd. Deze week moet dat veranderen, als Mars-helikoptertje Ingenuity zijn eerste vlucht maakt. Een waar kunststukje in de superijle atmosfeer van de Rode Planeet, betoogt planeetwetenschapper Daphne Stam (TU Delft).

Om de historische betekenis van de vlucht nog wat te benadrukken. heeft het lichtgewicht-helikoptertje een klein stukje stof meegekregen van de Wright Flyer. Met dat toestel maakten de gebroeders Wright in 1903 de eerste gemotoriseerde vlucht op aarde.

Dat is om meer dan één reden toepasselijk, want veel hoger en langer dan die eerste vlucht met de Wright Flyer zal het Mars-helikoptertje niet komen. De eerste poging, op zijn vroegst komende zondag, zal zo’n 20 tot 30 seconden duren en daarbij moet Ingenuity drie meter opstijgen. Voor latere vluchten gaat het toestelletje vijf meter omhoog.

Er zijn deze maand vijf vluchten gepland, die maximaal 90 seconden zullen duren. Daarna wordt Perseverance, het wagentje dat in de buurt moet blijven omdat het nodig is voor de communicatie tussen heli en aarde, weer voor andere taken ingezet.

2021-04-05 12:00:01

Aangeboden door: nos.nl