Marielle Stel onderzocht met haar UT-collega’s voor de overheid hoe de anderhalvemeterregel in praktijk werd nageleefd. “In het begin waren mensen bang voor corona en hielden ze afstand. Later is dat inderdaad minder serieus geworden.”

Volgens Dechamps kunnen crisissituaties zoals corona het juist lastig maken om afstand te houden. “De mens heeft de behoefte zich veilig en verbonden te voelen, vooral in crisistijd.”

Comeback handen schudden

Terug naar normaal gaat best snel, denken de deskundigen. “Over een paar maanden houden mensen echt geen anderhalve meter meer aan”, verwacht Stel. “Tussen vrienden gaat dat nog sneller dan op het werk.” Handen schudden maakt zelfs al binnen twee weken een comeback, denkt Dechamps. “Dat zit al zo in je systeem van voor corona, toen heb je het veel langer wel gedaan”.

Zoenen is wat anders, denken ze. Dechamps: “Voor corona hadden veel mensen al geen behoefte aan dat gezoen met collega’s op een nieuwjaarsreceptie ofzo. Het zal spannend zijn wat er met de drie zoenen gebeurt, want er zijn natuurlijk ook mensen die het heerlijk vinden.”

Lastig om wél afstand te houden

Nu is er geen excuus meer als je die hand of zoenen niet wilt geven. Geen ‘ik houd me aan de regels’ om het beleefd te ontwijken. Lastig soms, vindt Tanja Woudenberg. “Laatst wilde een collega per se een hand geven. Ik gaf toe en had achteraf spijt. Als ik naar een klant ga, zwaai ik gewoon vriendelijk ‘Hoi, ik ben Tanja’. Dat vind ik niet onbeschoft, dat past bij de nieuwe werkelijkheid.”

Ook huisarts Roos de Jong houdt liever afstand op haar werk. “Ik heb geen zin om weer handen te gaan geven en als ik dicht bij patiënten moet komen voor lichamelijk onderzoek, doe ik altijd een mondkapje op.”

Het wordt soms lastig voor mensen die afstand willen blijven houden, denkt Stel. “De nieuwe sociale norm zal veel lijken op de oude en dan is het moeilijk om af te wijken.” Dechamps denkt wel dat het voor de “afstandhouders’ makkelijker zal zijn dan voor corona. “Nu is iedereen gewend aan het concept. Ze hebben inmiddels wel ervaren dat het geen persoonlijke afwijzing is.”

2021-09-24 17:03:02

Aangeboden door: nos.nl