De miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin die Nederland heeft besteld, zullen al snel niet meer worden gebruikt. Dat verwacht Jaap van Delden, de vaccinatiecoördinator van het RIVM. In een gesprek met het AD zegt hij dat de miljoenen doses van het middel die na half mei worden geleverd, hoogstwaarschijnlijk niet meer te hoeven worden gebruikt.

Van Delden verwacht dat er tegen die tijd voldoende doses van andere vaccins voor handen zijn. AstraZeneca wordt vanwege een zeer zeldzame, maar ernstige trombosebijwerking alleen nog toegediend aan mensen tussen de 60 en 64 jaar. Zodra zij hun tweede vaccinatie hebben ontvangen, is het middel van het Brits-Zweedse vaccin waarschijnlijk overbodig.

Nederland heeft zo’n 11,7 miljoen doses van AstraZeneca besteld, meer dan van de andere vaccins. Maar het overgrote deel daarvan – zo’n 10 miljoen doses – wordt naar verwachting pas in het derde en vierde kwartaal van dit jaar geleverd.

Tegen die tijd denkt het ministerie van Volksgezondheid ook miljoenen doses van de andere vaccins te hebben gekregen. Nederlanders geboren na 1960 worden volgens het vaccinatieschema dan ook alleen nog met BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen geprikt.

Meer ingekocht met oog op uitval

Een groot deel van de bestelde AstraZeneca-vaccins zal daardoor vermoedelijk op de plank blijven liggen. Die overgebleven vaccins worden gedeeltelijk bewaard en gedeeltelijk uitgedeeld aan minder welvarende landen, denkt Van Delden. Dat zou kunnen via het Covax-programma van onder meer de gezondheidsorganisatie WHO.

Overigens is het niet meteen gezegd dat er miljoen doses overblijven; bij AstraZeneca is de levering tot dusver bijzonder onzeker.

2021-04-24 13:00:54

Aangeboden door: nos.nl