Afgelopen februari schreven de Engelse voetbalbazen al een brief naar Facebookoprichter Mark Zuckerberg en Twitterdirecteur Jack Dorsey, naar aanleiding van een reeks online racistische incidenten. Daarin riepen ze de tech-bestuurders op scherpere regelgeving in te stellen. De brief werd ondertekend door de FA en de Premier League.

In de brief pleitten zij voor het vooraf screenen van berichten, zodat posts met een discriminerende inhoud nog voor plaatsing kunnen worden geblokkeerd. Ook riepen ze de bedrijven op meer te doen tegen gebruikers die zich na een ban opnieuw registreren met een nieuw account.

De Premier League constateert nu dat er enige verbetering is geweest, maar er op de sociale media nog steeds een “onafgebroken stroom van discriminatoire berichten” wordt verstuurd. Naast de boycot roepen de organisaties de Britse regering nu opnieuw op social-platforms strenger aan te pakken, en ze verantwoordelijk te houden voor de berichten die op de platforms verschijnen.

Thierry Henry weg van sociale media

Spelers uit de Premier League waren afgelopen jaar herhaaldelijk doelwit van racisme. Het trof onder anderen Marcus Rashford, Axel Tuanzebe en Reece James. Drie weken geleden haalde Swansea City de eigen accounts al drie weken uit de lucht om een statement te maken, nadat een aantal spelers online racistisch was bejegend. Birmingham City en het Schotse Rangers Football Club volgden dat voorbeeld.

De Franse trainer en oud-prof Thierry Henry kondigde eind maart aan te stoppen met sociale media. “Het is veel te makkelijk om een account aan te maken, en via die weg mensen lastig te vallen en te treiteren zonder dat daaraan consequenties verbonden zijn”, aldus de voormalige spits van Arsenal. Hij sprak van “mentale marteling”, verwijzend naar de online haat. Henry stelde pas terug te keren op het moment dat de socialemediabedrijven hun beleid hebben aangepast.

Afgelopen februari dreigde de Britse regering al miljardenboetes op te leggen aan platforms als die zich onvoldoende inspannen om online haat tegen te gaan en te verwijderen. Enkele weken na die aankondiging zei Facebook – tevens eigenaar van Instagram – toe meer maatregelen te zullen treffen.

2021-04-25 13:12:40

Aangeboden door: nos.nl