Volgens Israëlische media is de storing het gevolg van een cyberaanval, uitgevoerd door de Israëlische geheime dienst Mossad. Daarbij zou het Iraanse atoomprogramma ernstige schade zijn toegebracht. De Israëlische regering bevestigt noch ontkent de beschuldiging.

Rohani noemde het besluit een antwoord op de “slechtheid” van Israël. Dat land zou erop uit zijn om de onderhandelingen over een nieuw atoomakkoord te saboteren.

Hij zei ook dat de centrifuges die bij de aanval in Natanz beschadigd raakten, door modernere centrifuges worden vervangen. Daarmee zou het verrijkingsproces kunnen worden versneld.

3,67 procent

In het atoomakkoord dat Iran in 2015 met Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Rusland en China sloot, was afgesproken dat Iran uranium alleen voor wetenschappelijke en economische doeleinden mocht verrijken. Daarvoor was een verrijking van 3,67 procent genoeg. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen Iran worden opgeheven.

In 2018 trok de VS zijn steun voor het akkoord in. Volgens de toenmalige president Trump stelde de deal Iran juist in staat om door te gaan met de ontwikkeling van een kernwapen. Iran trok zich vorig jaar ook zelf terug uit het akkoord.

Bij het Internationaal Atoomagentschap in Wenen lopen onderhandelingen om het akkoord nieuw leven in te blazen. President Biden is daar voorstander van, Israël is tegen.

2021-04-14 18:59:56

Aangeboden door: nos.nl