Bijna duizend Spanjaarden uit dorpen ten westen van de hoofdstad Madrid zijn opgeroepen om hun huis te verlaten in verband met bosbranden. Ook in Griekenland woeden opnieuw bosbranden en moeten dorpen geëvacueerd worden.

In Spanje gaat het om een grote bosbrand in het landelijke gebied Navalacruz, die sinds zaterdag minstens 12.000 hectare land heeft verwoest. De vuurzee ontstond nadat een auto op een snelweg in brand was gevlogen. De vlammen konden zich snel verspreiden omdat het in het gebied uitzonderlijk heet en kurkdroog is. Ook waait het de afgelopen dagen hard.

Ongeveer 1000 brandweerlieden, onder wie 140 Spaanse militairen, zijn bezig om de brand te bestrijden. Ook helikopters en vliegtuigen zijn ingezet bij het blussen.

Dennenbossen

In Griekenland, waar al weken bosbranden woeden, zijn diverse dorpen ten zuidoosten en noordwesten van de hoofdstad Athene ontruimd. De afgelopen dagen zijn nieuwe vuurhaarden ontstaan in de dennenbossen nabij de havenstad Lavrio.

Het Griekse eiland Evia werd de laatste weken het hardst getroffen door bosbranden. Ook op het schiereiland Peloponnesos en in de noordelijke buitenwijken van Athene heeft veelvuldig brand gewoed. In totaal ging deze zomer in Griekenland al zo’n 100.000 hectare land in vlammen op.

2021-08-16 18:17:26

Aangeboden door: nos.nl