Oud-president van de Malediven Mohamed Nasheed ligt op de intensive care nadat hij zwaargewond was geraakt bij een bomaanslag. Een levensreddende operatie was succesvol en hij maakt het inmiddels goed, laat zijn familie weten. Nasheed is bij bewustzijn en ligt niet meer aan de beademing.

Donderdagavond ging een bom af toen Nasheed zijn huis in de hoofdstad Malé verliet. De politie behandelt de aanslag als terrorisme en heeft twee verdachten opgepakt, maar geeft verder geen details.

Nasheed werd in 2008 de eerste democratisch verkozen president van het eilandenrijk in de Indische Oceaan, dat de dertig jaar ervoor autoritair werd bestuurd. In 2012 werd hij gedwongen op om te stappen na langdurige protesten tegen zijn bewind. Hijzelf noemde het een coup.

De 53-jarige Nasheed is leider van de regerende MDP en voorzitter van het parlement. Hij is een uitgesproken criticus van moslimextremisme in het islamitische land. Ook is hij een klimaatactivist, die in 2011 wereldwijd bekend werd door de documentaire The Island President, waarin hij aandacht vroeg voor de zeespiegelstijging die zijn land bedreigt.

2021-05-08 11:29:47

Aangeboden door: nos.nl