Voormalig president Martín Vizcarra van Peru is voor tien jaar uitgesloten van het vervullen van een openbaar ambt. Volgens het parlement, dat unaniem instemde met de uitsluiting, misbruikte hij zijn macht om voor te dringen voor een coronavaccin.

Vizcarra zou een vaccin hebben gekregen van het Chinese bedrijf Sinopharm voordat het middel beschikbaar kwam voor de hele bevolking. De ex-president ontkent dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn macht. Hij zegt dat hij en zijn vrouw als vrijwilligers deelnamen aan vaccinproeven van Sinopharm. De universiteit die de proeven hield, ontkent die lezing.

Corruptie

Ook andere politici zijn bestraft in het vaccinschandaal. Een voormalige minister van Gezondheid mag acht jaar geen publiek ambt uitvoeren, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken is voor een jaar verbannen.

Martín Vizcarra was president van 2018 tot november 2020. Bij zijn aantreden beloofde hij een einde te maken aan de corruptie in zijn land, maar vorig jaar werd hij zelf afgezet na beschuldigingen van omkoping. Hij zou een zanger belastinggeld hebben gegeven om propagandamateriaal te verspreiden.

2021-04-17 04:55:43

Aangeboden door: nos.nl