Demissionair minister Bijleveld biedt haar excuses aan aan burgers en politici van wie defensie ten onrechte gegevens heeft verzameld. “Dit had zo niet mogen gebeuren”, zei zij in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van NRC eind vorig jaar bleek dat het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) van defensie, zonder medeweten van de minister, informatie over burgers en organisaties verzamelde die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de aanpak van de coronacrisis. Bijleveld legde dit deel van de operatie in november stil.

De minister vond weinig begrip bij de Kamerleden voor het overtreden van de regels door defensie.

“Defensie is met 200 kilometer per uur uit de bocht gevlogen”, zegt D66-Kamerlid Belhaj. Zij vindt het onbegrijpelijk dat maandenlang tientallen mensen met deze operatie zijn bezig geweest voordat de minister ingreep. “Dit was geen klein traininkje.”

De VVD vindt dat defensie niet “op eigen houtje” rapporten over burgers mag schrijven en verspreiden. “Dit gaat helemaal niet over een gevechtsgebied of oorlogsgebied, maar over het op eigen bodem verzamelen van gegevens van burgers”, zegt Kamerlid Van Wijngaarden.

Ook de eigen partij van minister Bijleveld, het CDA, spreekt van schandalige fouten.

Jensen en ‘gele hesjes’

De militairen verdiepten zich in het gedrag van maatschappelijke groepen als Viruswaarheid, de ‘gele hesjes’ en de website van oud-talkshowhost Robert Jensen. Ook distributiepunten van de papieren uitgave van De Andere Krant en branden in 5G-zendmasten werden in kaart gebracht.

PVV-Kamerlid Fritsma: “En het ging bijvoorbeeld ook over mijn partijleider. Ik verwacht van de minister wel een klein woord van excuus. Ze hoeft niet iedereen bij naam te noemen want dan zitten we hier nog wel even.”

Geen van de partijen in de Tweede Kamer twijfelt aan de goede bedoelingen van defensie en de medewerkers bij hun operaties in de coronacrisis. Maar het verzamelen van informatie over burgers zonder juridische of democratische basis kan echt niet, zeggen ze.

2021-05-26 18:29:14

Aangeboden door: nos.nl