Ongeveer twintig mensen van de actiegroep Extinction Rebellion hebben de lobby van een kantoor van het pensioenfonds ABP op de Amsterdamse Zuidas bezet. De actievoerders eisen dat het pensioenfonds ABP direct stopt met de investeringen in de fossiele industrie.

Onder de actievoerders zitten leraren en ambtenaren, die onder het onderwijs-en overheidspensioenfonds ABP vallen. In een persbericht zeggen ze dat ze de lobby van van de Symphonytoren aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam blijven bezetten tot hun eis is ingewilligd. “Er is geen tijd meer.”

De actiegroep heeft ook slaapspullen en tenten meegenomen om bij het kantoor van ABP te overnachten.

Huisvredebreuk

Een woordvoerder van de Symphonietoren heeft de actievoerders gemeld dat als ze het gebouw niet verlaten, de politie wordt ingeschakeld wegens huisvredebreuk.

In het persbericht wordt daar al rekening mee gehouden. “De wereld bevindt zich in een klimaatnoodtoestand. We zijn het aan onszelf en alle komende generaties verplicht om er niet een beetje, maar alles aan te doen dat de wereld leefbaar blijft. Daarvoor offeren we met liefde onze vrijheid op, voor zolang als het nodig is”, zegt een van de actievoerders.

2021-07-05 10:13:22

Aangeboden door: nos.nl