In het AD zegt de NVFG-voorzitter dat farmaceuten in de coronacrisis hebben laten zien dat ze het vertrouwen van de samenleving waard zijn, door binnen een jaar effectieve coronavaccins te leveren. Het stoort hem dat het kabinet wel advies inwon bij een “hele spaghettikluwen” aan organisaties, maar dat de NVFG nergens bij werd betrokken.

Uitgelachen

Kaptein zegt in de krant ook dat hij vorig jaar door ambtenaren werd uitgelachen toen hij zei dat Pfizer nog in 2020 een vaccin tegen het coronavirus zou hebben. “Toen dacht ik: dat is toch raar? Blijkbaar zijn er mensen die de overheid adviseren, die andere geluiden laten horen en die beter worden gehoord, maar die wel een verkeerde inschatting maken.”

Over mogelijke kritiek dat de farmaceutische industrie ook commerciële belangen heeft, zegt hij: “Ik ga nu geen namen noemen. Maar er zitten in het OMT ook mensen aan tafel die belangen hebben in klinische laboratoria, of bij coronatests. Het hebben van een belang mag geen reden zijn om de kennis van de farmaceutische sector niet te gebruiken.”

“Natuurlijk hebben we als sector financiële belangen, maar daar moet een mouw aan te passen zijn. Je kunt vertegenwoordigers van bedrijven ook laten rouleren, of ze op uitnodiging hun verhaal laten doen”, aldus Kaptein in het AD.

2021-03-29 10:44:30

Aangeboden door: nos.nl