Het KNMI verwacht dat het wintergemiddelde – de gemiddelde temperatuur van december tot en met februari – dit jaar uitkomt op 6,4 graden. Volgens het weerinstituut was het vroeger vrijwel onhaalbaar dat zo’n temperatuur werd bereikt, maar komt dat nu ongeveer eens in de zes jaar voor. “Het past in het veranderende klimaat”, zegt weerman Verhoef. “Februari vormt daarop geen uitzondering.”

Verhoef noemt deze maand “heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig”. Want met vier stormen – toevallig bijna allemaal in het weekend – liet de wind zich deze maand behoorlijk gelden. Dat had onder meer te maken met de straalstroom, een zeer sterke wind op zo’n 10 kilometer hoogte. Die blies vliegtuigen ook in recordtempo de oceaan over.

Droogteprobleem opgelost?

De februaristormen vielen samen met lagedrukgebieden die voor veel neerslag zorgden. Weerman Verhoef spreekt van een “kleddernatte” maand. Tot en met gisteren viel er al 132 millimeter neerslag in De Bilt, terwijl dat normaal gesproken ongeveer 58 millimeter is. Het regende ook 10 uur meer dan gemiddeld. Vooral afgelopen zondag was het raak: toen viel er ruim 31 millimeter neerslag.

Wie de afgelopen maand naar buiten heeft gekeken, is misschien geneigd om te denken dat met al die regen eindelijk een einde is gekomen aan het droogteprobleem in Nederland. Na twee droge zomers kampten vooral de zuid-oostelijke regio’s met neerslagtekorten en een laag grondwaterpeil.

In januari, toen het ook al meer had geregend dan normaal, was dat probleem daar nog niet opgelost. Vooral in gebieden met hogere zandgronden in Twente, de Achterhoek, Oost-Brabant en Limburg bleef de grond te droog.

Welke gevolgen droogte kan hebben voor de natuur, zie je in deze video:

2020-02-26 21:55:09

Aangeboden door: nos.nl