De aangekondigde stakingen door leden van vakbond FNV Spoor zijn voorlopig van de baan. Vakbond FNV en ProRail hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Michiel Boer, bestuurder bij FNV Spoor, zegt in een reactie dat het woord nu aan de leden is. “Als die het akkoord goedkeuren, is er een nieuwe cao en zijn acties helemaal van de baan.” De vakbond verwacht dat morgen alle details van het akkoord zijn afgerond.

In tegenstelling tot leden van CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals, ging de achterban van FNV Spoor eerder niet akkoord met het eindbod van ProRail voor een nieuwe cao. Daarop stelde de vakbond ProRail een ultimatum, maar het bedrijf ging daar niet op in. Er was onder meer onenigheid over de looptijd van de cao, de voorgestelde loonsverhoging en een regeling over eerder stoppen met werken.

Hierop werd besloten om vanaf vandaag actie te voeren, waardoor het treinverkeer een deel van de dag ontregeld was. Tot 08.00 uur vanochtend reden er geen treinen tussen Utrecht, Amsterdam, Amersfoort en Alkmaar. Na de werkonderbreking kwam geleidelijk het treinverkeer weer op gang. FNV Spoor had voor zaterdag 1 mei een 24-uursactie in het hele land gepland, vanaf 05.00 uur. Dat had betekend dat in het hele land een dag lang geen treinen zouden rijden.

2021-04-28 19:09:15

Aangeboden door: nos.nl