Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie dreigt Buitenhof met een kort geding als het tv-programma een uitspraak van presentatrice Natalie Righton niet rectificeert. Het tv-programma wil niet reageren op het dreigement.

Righton stelde in het programma dat Baudet deze week in de Tweede Kamer opzien baarde met de uitspraak dat “de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten”.

Baudet bestrijdt dat hij dat gezegd heeft. Op Twitter spreekt hij van “schandelijke leugens” en eist hij een rectificatie. Volgens het transcript van het debat zei hij dat de EU doelbewust immigranten naar Europa haalt “om de Europese traditionele identiteiten te verzwakken.”

Dominant blank

Bij de tweet plaatst de Forumleider een deel van het transcript van het bewuste debat. Daarin reageert hij op een verwijt van D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Jetten zegt dat Baudet staat voor een dominant blank Europa.

Baudet noemde dat een “bizarre kenschetsing” van zijn standpunt en benadrukte dat zijn partij “staat voor de gelijke rechten van iedereen en de gelijke kansen voor iedereen”.

Eerder in dat debat had Baudet gezegd dat de EU doelbewust de Europese traditionele identiteiten probeert te verzwakken. Dat leverde hem felle reacties op van onder anderen PvdA-leider Lodewijk Asscher. Die riep hem op om te stoppen met het “verspreiden van dit soort extreme en radicaal- rechtse theorieën.”

Baudet laat via een woordvoerder weten niet beschikbaar te zijn voor een verdere reactie. “Het transcript van de Tweede Kamer is glashelder en hij heeft daar niets aan toe te voegen.”

2020-02-23 15:39:07

Aangeboden door: nos.nl