In het gebouw van de Tweede Kamer reageren fractievoorzitters op de openbaargemaakte gespreksverslagen. SP-fractievoorzitter Marijnissen noemt het “totaal bizar” dat VVD-leider Rutte wel heeft gesproken over Pieter Omtzigt met de verkenners. “Het kan toch gewoon echt niet. Dat hij staat te liegen voor een camera.”

Rutte zei vorige week tegen de NOS dat er niet was gesproken over het CDA-Kamerlid, maar uit de stukken ontstaat een ander beeld. “Je moet wat met Omtzigt: minister maken”, staat als inbreng van VVD-fractievoorzitter in aantekeningen van de verkenners. “Dit is nou echt die achterkamertjespolitiek, die machtspolitiek”, zegt Marijnissen.

Aftreden

Denk-leider Azarkan vindt dat Rutte al veel eerder had moeten toegegeven dat hij de naam van Omtzigt heeft genoemd. “Hij heeft gewoon gelogen.” Azarkan benadrukt dat hij al langer vond dat Rutte moet aftreden (vanwege de toeslagenaffaire). “Maar als je een week het land in je greep houdt door leugens te vertellen, ben je echt niet meer geloofwaardig”, vindt Azarkan.

Volt-leider Dassen vraagt zich af “wat hier allemaal gebeurt”. Hij noemt de gang van zaken ontzettend pijnlijk en verwacht een stevig debat. Dassen zet ook vraagtekens bij de procedure met de verkenners en hoopt dat dit een volgende keer anders zal gaan.

Sylvana Simons van BIj1 vindt dat de formatie verder moet gaan met nieuwe onafhankelijke verkenners. “Het is schandalig wat hier gebeurt. Op deze manier wordt een kritisch Kamerlid kaltgestellt.” Simons wil dat er vandaag in het debat totale openheid wordt gegeven over wat er is besproken.

Het debat is al een paar keer uitgesteld, de begintijd staat nu op 13.30 uur.

2021-04-01 12:47:17

Aangeboden door: nos.nl