Een Franse burgemeester die in de gevangenis zit wegens verkrachting blijft gewoon zijn stad besturen. Vanuit zijn cel heeft hij laten weten dat hij “dagelijks belt met wethouders en wekelijks bezoek van medewerkers” krijgt.

Hij is naar eigen zeggen vanachter de tralies full time politiek actief. “Ik besteed al mijn tijd aan het besturen van onze gemeente.”

Het gaat om Georges Tron, de 63-jarige oud-staatssecretaris en rechtse burgemeester van Draveil, een stad met bijna 30.000 inwoners ten zuiden van Parijs. Hij werd in februari in hoger beroep veroordeeld wegens verkrachting en seksueel geweld.

‘Misbruik van gezag en macht’

De rechter liet bij haar vonnis zwaar meewegen dat het slachtoffer een medewerkster van het stadhuis was. Het seksueel geweld gebeurde “onder werktijd, op hun werkplek, waarbij de burgemeester zijn gezag en macht misbruikte”.

Tron kreeg drie jaar cel en nog twee jaar voorwaardelijk. Ook mag hij zich zes jaar niet meer verkiesbaar stellen.

De burgemeester houdt vol onschuldig te zijn. Hij heeft cassatie aangetekend. Maar de rechter weigerde hem in afwachting daarvan vrij te laten, gezien de ernst van de feiten. Tron verblijft sindsdien in een gevangenis in Parijs.

‘Ik blijf gewoon’

Een paar weken na zijn veroordeling kwam de gemeenteraad voor het eerst weer bijeen. Daar werd een brief van de burgemeester (.pdf) voorgelezen, geschreven in zijn cel. “Ik heb dagelijks contact met mijn medebestuurders en ik blijf gewoon mijn functie als burgemeester uitoefenen”, liet hij daarin weten.

Op de website van de gemeente Draveil staat Tron, lachend op de foto, ook nog steeds als burgemeester vermeld. Begin deze maand verscheen een gemeentelijke nieuwsbrief voor de inwoners. Daarin legt Tron uitgebreid uit welke maatregelen hij voor de stad neemt en nog gaat nemen, werkend vanuit de gevangenis.

Gisteravond werd er daarom gedemonstreerd. Boze burgers hebben zich verzameld in een actiecomité. Verkleed als kippen gingen ze de straat op. Ze speelden dat ze al pikkend met hun snavels een man aanvielen: verkleed als ‘haantje’ en met een masker van Georges Tron op zijn gezicht.

2021-05-12 08:14:10

Aangeboden door: nos.nl