Het Franse bedrijf Alstom, bouwer van onder meer de tgv-hogesnelheidstreinen, neemt de treinentak van Bombardier over. Dat Canadese bedrijf maakt naast treinen ook vliegtuigen. Het overnamebedrag kan oplopen tot 6,2 miljard euro.

Onder meer de Nederlandse Spoorwegen maken gebruik van locomotieven van Bombardier. Ook maakte het Canadese bedrijf software voor de lightrailverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland. Die levering liep meerdere keren vertraging op.

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat de twee bedrijven betrokken zijn bij een voorgenomen fusie. Zo wilde Bombardier eerder zijn treinentak samenvoegen met die van het Duitse Siemens, maar besloten de Duitsers uiteindelijk tot een fusie met uitgerekend Alstom. Daar kwam het overigens niet van, omdat de Europese Commissie het tegenhield.

Bombardier heeft al enige tijd financiële problemen. De vliegtuigen- en treinenbouwer verkocht de afgelopen tijd ook al andere takken, zoals de afdelingen die propellervliegtuigen en regionale verkeersvliegtuigen maken.

‘Geweldig nieuws’

De deal wordt waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond. De Franse minister Le Maire van Financiën spreekt van “geweldig nieuws” voor Frankrijk, Canada en Europa. Hij zegt dat Alstom met de aankoop is voorbereid op de toekomst, waarin de internationale concurrentie toeneemt.

Morgen bespreekt Le Maire de overname met Eurocommissaris Vestager voor Mededinging. Zij kan de deal dan nog afkeuren. Ook in Canada moet de verkoop van de treinen van Bombardier nog worden goedgekeurd.

2020-02-17 21:13:22

Aangeboden door: nos.nl