“De regeling luidt dat de kosten van een ivf-behandeling alleen mogen worden afgetrokken als er een medische oorzaak aan de behandeling ten grondslag ligt”, zegt persrechter Erik Rademaker. “In dit geval gaat het om een homoseksueel stel dat dus niet op natuurlijke wijze kinderen kan krijgen. De rechtbank heeft gezegd: er is eigenlijk geen gerechtvaardigde reden om onderscheid te maken.”

Het betekent niet dat de mannen de kosten van de ivf-behandeling terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat gaat tegen de wet in, en de rechtbank kan de wet niet veranderen. Rademaker: “Daarom zegt de rechtbank: politiek, doe hier iets mee.”

‘Wet loopt hopeloos achter’

En daar was het Veenendaal en zijn partner om te doen, zegt hij. “Principieel voelt het wel als een overwinning.” De vader vindt dat de Nederlandse wet hopeloos achterloopt bij de huidige tijd. En dan heeft hij het niet alleen over de fiscale regels, maar ook over het verbod op commercieel draagmoederschap en het juridisch vastleggen van ouderschap als er sprake is van een draagmoeder.

De stichting Meer dan Gewenst, die zich inzet voor lhbti’ers die een gezin willen of hebben, sluit zich bij Veenendaal aan. “We zijn blij met de uitspraak van de rechter, die erkent dat hier sprake is van discriminatie van homostellen”, zegt woordvoerder Sara Coster. “Maar zolang de overheid draagmoederschap niet wettelijk regelt, kunnen homostellen nog steeds de kosten niet aftrekken van de belasting, terwijl heterostellen in gelijkwaardige situaties dat wel kunnen.”

2021-07-28 22:36:44

Aangeboden door: nos.nl