De plaquette is mogelijk verloren gegaan bij een opruimactie, denkt Van der Neut. “Op een gegeven moment is er op het gemeentehuis in Beilen een verbouwing geweest. Misschien is de gedenkplaat toen per ongeluk en niet te kwader trouw bij een inzamelingsactie bij het oud ijzer terechtgekomen.”

Van der Neut drukt zich behoedzaam uit, maar zegt ook: “Ik heb alles en iedereen aangeschreven. Van het Drents Archief, het Drents Museum, het Herinneringscentrum tot aan het Haags Historisch Museum en het provinciebestuur. Want het is een geschenk aan de provincie Drenthe, niet aan een gemeente. Als jij een cadeau krijgt, gooi je dat niet achterin een schuurtje.”

Van der Neut doet een oproep aan iedereen die er meer van weet. “Alstublieft, geef hem terug. Dat kan anoniem, via de gemeente of via ons. Het gaat ons niet om namen en rugnummers. Dan kunnen wij de gedenkplaat volgend jaar presenteren. Op een rechtmatige, prachtige en zorgvuldige manier.”

Gemeente bereid om replica te maken

Wethouder Jan Schipper van Midden-Drenthe noemt de situatie uitermate vervelend. Hij heeft excuses aangeboden. “Het is voor ons ook de vraag hoe dit mogelijk is. Wij kunnen traceren dat de plaquette in 2015 is uitgeleend, weer is teruggekomen en is opgeslagen in het gemeentehuis. Tijdens interne verbouwingen en verhuizingen is de plaat uit het oog verloren. Ik heb plaatsvervangende schaamte, dit wil je niet.”

Volgens Schipper is het gemeentehuis van onder tot boven doorzocht. “We hebben oud-medewerkers, schoonmakers, de facilitaire dienst en externe partijen benaderd, maar helaas is de gedenkplaat nog steeds niet aangetroffen.” Mocht de plaquette niet worden gevonden, dan wil de gemeente een replica laten maken voor de Historische Vereniging Westerbork.

2021-06-20 14:44:43

Aangeboden door: nos.nl