Advocaten en belangenorganisaties vrezen dat niet alle gedupeerden van de toeslagenaffaire zich ook daadwerkelijk gaan melden voor compensatie. Vooral mensen die naar het buitenland zijn vertrokken, zijn moeilijk te bereiken. Een deel van die mensen is weggegaan, omdat ze werden opgejaagd door de Belastingdienst, zeggen de organisaties.

Tot nu toe hebben 968 mensen met een adres buiten Nederland zich gemeld. Hoeveel mensen niet in beeld zijn, is niet te zeggen.

Waait een andere wind

“We weten, onder meer door de gesprekken met gedupeerde ouders, dat er mensen naar het buitenland zijn vertrokken omdat ze hun schulden niet meer kunnen betalen”, zegt het ministerie van Financiën.

Volgens het ministerie wordt geprobeerd gedupeerde ouders te bereiken, in binnen- en buitenland, via brieven, de website met Engelstalige informatie, Facebook en Twitter. “We willen het geschonden vertrouwen herstellen.” Er staat sinds afgelopen week ook een webpagina online met informatie voor ouders die in het buitenland wonen.

Volgens Gjalt Jellesma van Boink, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, is staatssecretaris Van Huffelen erop gebrand om iedere ouder in beeld te krijgen, maar moet er meer gebeuren om deze groepen te bereiken.

“Die mensen zijn weggegaan met het idee van een zeer vijandige overheid. We moeten duidelijk maken dat er wat dat betreft echt een andere wind waait. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat je een spotje uitzendt op kanalen die ook in Marokko en Turkije bekeken en beluisterd worden.”

Bus of metro voor school

Lucia Martis van hulporganisatie Profor zag afgelopen jaren mensen naar het buitenland uitwijken. “Ik heb er zeker tien, twintig zien vertrekken in de periode dat de Belastingdienst achter hen aan zat. Zij hadden hier geen leven meer, veel raakten depressief en waren het zat.” Het ging om mensen met tienduizenden euro’s schuld.

“Omdat vaak alle toeslagen werden gekort, hadden sommige ouders niet eens meer geld voor de bus of de metro om de kinderen naar school te laten gaan.” Martis weet niet waar deze mensen nu zijn. “Ze willen waarschijnlijk ook zo min mogelijk contact met Nederland.”

2021-04-10 16:08:51

Aangeboden door: nos.nl