Het thema past volgens de organisatie bij 5 mei. “Als je denkt aan de bevrijding in Friesland, denken wij aan de Canadezen die hier op voertuigen aankwamen om ons te bevrijden. We wilden ook dit jaar toch iets organiseren. We hebben gedacht: wat kan er wel en hoe kunnen we onze doelgroep bereiken?”

Iedereen kon zich aanmelden om mee te helpen met het rondbrengen van de soep en dat hebben ook veel mensen gedaan. “Ze kwamen vanuit het hele land hiernaartoe. De meeste voertuigen stonden vannacht op campings.”

Geen publiek evenement

Veel soepmaaltijden gaan naar ouderen in zorginstellingen, een klein deel wordt naar particulieren gebracht. Aanmelden om soep rond te brengen, kan niet meer. Waar de voertuigen rijden, is niet bekend. “We willen niet dat er mensen komen kijken. Het moet geen publiek evenement worden.” Omrop Fryslân zendt het uitdelen van de soep vanaf 13.00 uur live uit.

In de Achterhoek en Liemers moest dit jaar veel worden geschrapt. Elf Nederlandse en acht Duitse gemeenten zouden vorig jaar én dit jaar een gezamenlijke viering op poten zetten. Want, zo vinden ze daar, vrijheid en vrede vier je ook samen met de Duitsers.

2021-05-05 05:00:59

Aangeboden door: nos.nl