Dat maakt het lastig het virus te isoleren. In de rest van Europa wordt de situatie in Italië op de voet gevolgd. De Franse gezondheidsminister zegt in nauw contact te staan met zijn Italiaanse ambtgenoot.

Oostenrijk denkt erover na de grens te sluiten met het buurland als de uitbraak verder escaleert en het land weigerde vanavond nog een trein vanuit Italië, omdat twee passagiers aan boord koorts hadden.

‘Dit is waanzin’

Verder heeft de Italiaanse regering uit voorzorg een gebied met daarin zo’n 50.000 Italianen compleet afgegrendeld van de buitenwereld.

In die afgegrendelde stadjes durven volgens correspondent Marghadi mensen nauwelijks nog de straat op en patrouilleren politieauto’s in de verlaten straten. Supermarkten mogen hun deuren nog wel openen. Mensen met mondkapjes staan er in lange rijen voor.

Piero Forleo uit het nabij Codongo gelegen plaatsje Casalpusterlengo heeft geen problemen met de quarantaine van zijn stad. “Het is een goede manier om het virus onder controle te houden”, zegt hij tegen Reuters.

Maria Rita Gismondo, hoofd van de afdeling klinische microbiologie in een Milanees ziekenhuis, ziet dat anders. “Mensen verwarren een infectie die iets gevaarlijker is dan de griep nu met een dodelijke pandemie. Zo is het niet. Kijk naar de cijfers”, schreef ze op Facebook.

Haar personeel had de hele nacht monsters getest op het coronavirus. “Deze waanzin zal veel schade aanrichten, vooral economisch”, aldus Gismondo.

2020-02-23 22:26:00

Aangeboden door: nos.nl