Een deel van de particuliere verhuurders is welwillend, maar anderen niet. “En daar zit het probleem”, zegt Oscar Vrij van !WOON. “De onwelwillenden kunnen ermee wegkomen.” Opvallend vaak is er sprake van loden leidingen in panden waar nog enkel glas zit, volgens Vrij. “Dat laat de onwelwillendheid van een huurbaas zien om te investeren.”

In sommige gevallen biedt de rechtbank uitkomst, ziet Vrij. “De weinige wetgeving die er is, baseert zich op huurders die moeten gaan piepen. Dan vraag je heel veel. Je moet kennis en tijd hebben en je zet een goede relatie met je huisbaas op het spel.” In Amsterdam zijn inmiddels enkele tientallen rechtszaken gevoerd. Meestal valt het vonnis uit in het voordeel van de huurder. Maar: een gewonnen rechtszaak leidt tot huurverlaging, niet tot de verwijdering van de leidingen.

Loodgieters

Loodgieters krijgen nog nauwelijks aanvragen voor het vervangen van loden leidingen, laat Techniek Nederland weten. De branchevereniging vindt dat er een meldingsplicht moet komen bij een wisseling van bewoner.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst erop dat bij een koopakte moet worden aangegeven of er loden leidingen aanwezig zijn, of dat het niet bekend is. Er wordt onderzocht of het melden van loden leidingen in een nieuw huurcontract kan worden opgenomen.

Daarnaast pleit Techniek Nederland voor een subsidieregeling, omdat de kosten van vervanging een drempel kunnen vormen. Geen van de vijf grote steden heeft nu een subsidieregeling. Vrij, van !WOON, ziet daar geen heil in: “Geld is niet het probleem. Mensen betalen tonnen voor een paar stukken steen. De oplossing zit in wetgeving.”

2021-04-30 08:22:30

Aangeboden door: nos.nl