De geweldsincidenten van gisteren waarbij journalisten in Urk en Krimpen aan den IJssel werden belaagd, hebben veel losgemaakt, zeker ook onder christelijke Nederlanders. Kerkgangers in gemeentes in de Biblebelt keuren het geweld tegen de journalisten af en betreuren tegelijkertijd de “pijnlijke reacties” die zij over zich heen krijgen.

In Krimpen aan den IJssel werd een verslaggever van RTV Rijnmond aangevallen en in Urk reed een kerkganger op een journalist van PowNed in. Ook kreeg de verslaggever enkele raken schoppen. Tineke van Urk, christelijk gereformeerd en geboren en getogen in Urk, zegt dat de incidenten met de verslaggever van PowNed het gesprek van de dag zijn in Urk. “Wat die chauffeur deed, kan echt niet. Ik hoop echt dat hij er spijt van heeft.”

Paul Eikelboom, Ouderling Gereformeerde Gemeenten, zegt dat hij “heel helder” wil zijn: “Agressie naar de pers kan gewoon niet. Dit is het gedrag van een paar heethoofden en dat straalt af op de hele kerkelijke gemeenschap.”

Van Urk ziet dat ook, maar heeft moeite met sommige reacties. “We worden nu ‘geloofsgekkies’ genoemd op sociale media, dat vind ik vreselijk”, zegt ze. “Mensen reageren online alsof wij Urkers in een soort cocon zitten en geen televisie hebben, alsof we in een aparte wereld leven.” Dat is volgens haar absoluut niet waar. “We hebben onze eigen gewoontes, dat wel. Maar heel Urk wordt nu over één kam geschoren. Er wordt gedaan alsof we gek zijn.”

Teunis Bunt, voorlichter van Gereformeerde Gemeenten Opheusden, noemt het geweld tegen de journalisten “triest”. “Mensen te lijf gaan mag in geen enkel geval gebeuren”, zegt Bunt. Ook hij denkt dat de negativiteit nu afstraalt op de hele geloofsgemeente. “Je krijgt heel veel reacties die er niet om liegen. Als dat bij bepaalde groepen gedaan wordt, zou dat discriminatie worden genoemd.”

‘Agressie beschamend’

Ook de christelijke partijen in de Tweede Kamer veroordelen het geweld. Zo schrijft Kees van der Staaij van de SGP op Facebook begrip te hebben voor de frustraties van kerkgangers, maar voegt daaraan toe dat “ergernis over de verstoring van zondagsrust en een opdringerige bejegening nooit een reden kan zijn voor onbesuisd optreden, laat staan voor geweld”.

Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, noemt de agressie van enkele kerkgangers in Krimpen en Urk “beschamend”. Daar voegt hij wel aan toe: “Ik kan weinig intellectueel respect opbrengen voor mensen die in misdragingen van Gods grondpersoneel bewijs zien van de juistheid van hun eigen ongeloof.”

2021-03-29 22:14:59

Aangeboden door: nos.nl