Meer dan belasting

Maar alleen een extra belasting heffen is volgens Van Kleef niet genoeg. Je kunt ook iets doen aan de hoeveelheid reclame voor ongezond eten, de positie van voedingsmiddelen in de supermarkt en de hoeveelheid ongezond eten die verkocht wordt.

“Het grootste deel van het voedsel in de supermarkt past in de schijf van vijf, maar het wordt wel veel gepromoot. Om mensen te helpen gezonder te eten, zullen we al deze dingen tegelijk moeten aanpakken.”

Dat is volgens Marnelle Commandeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noodzakelijk, “want overgewicht is een groot maatschappelijk probleem”. Daarom werden in 2018, in het Nationaal Preventieakkoord, maatregelen vastgelegd die roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug moesten dringen.

Het is de bedoeling dat in 2040 nog maar 38 procent van de volwassen Nederlanders overgewicht heeft. Nu is ongeveer de helft van alle volwassenen nog te zwaar. Zonder extra maatregelen kampt in 2040 62 procent van de volwassenen met overgewicht.

Daarom kwam het RIVM eerder dit jaar met voorstellen voor aanvullende maatregelen. “Een suikertaks zou kunnen”, licht Commandeur toe, “maar je kunt gezond voedsel ook goedkoper maken, reclame voor ongezond eten aan banden leggen, of ongezond eten in minder winkels gaan verkopen. We schatten in dat de oplossing bestaat uit een combinatie van verschillende maatregelen.”

Suikertaks

Vorig jaar nog drongen medisch specialisten en wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht aan op die zogenoemde suikertaks. Bovendien blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders zo’n extra belasting voor ongezond eten prima vindt, als de opbrengsten worden uitgegeven aan gezondheidsdoelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Ook de Raad Volksgezondheid en Samenleving is voor het extra belasten van ongezond eten. De gezondheidskansen in Nederland zijn nu ongelijk verdeeld, constateerde de Raad eerder dit jaar. Afhankelijk van je inkomen, leef je 15 jaar korter of langer in goede gezondheid.

2021-05-28 18:47:10

Aangeboden door: nos.nl