Met de gezondheid van de belangrijkste Russische oppositieleider, Aleksej Navalny, gaat het na zijn hongerstaking weer beter. Dat heeft het hoofd van het Russische gevangeniswezen gezegd. Volgens directeur Alexander Kalasjnikov eet Navalny normaal en is hij zwaarder geworden. Hij zou nu 82 kilo wegen.

In de verklaring van Kalasjnikov, die via persbureau Tass is verspreid, staat dat de belangrijkste criticus van president Poetin “min of meer” hersteld is. Verder wordt vermeld dat hij kan communiceren met zijn familie. Uit de verklaring wordt niet duidelijk op welke manier dat kan.

De directeur van Navalny’s anti-corruptiestichting FBK, Ivan Zjdanov, bevestigt dat het met zijn gezondheid de goede kant op gaat, maar geeft verder geen details.

Hernia, cystes, aangetaste zenuwen

Navalny werd in februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, Eind maart ging hij in hongerstaking, nadat hij meerdere gezondheidsproblemen had gekregen. Hij wilde met zijn hongerstaking afdwingen dat hij door een onafhankelijke arts zou worden onderzocht.

Na ruim drie weken, waarin Navalny steeds verder verzwakte en er angst was dat hij zou komen te overlijden, gaven de Russische autoriteiten toe. Onafhankelijke artsen kregen toegang tot hem en stelden vast dat Navalny een dubbele hernia had, cystes op zijn lever en aangetaste zenuwen in zijn benen. Op aandringen van de artsen gaf hij na 24 dagen zijn hongerstaking op.

Toen hij de gevangenis in ging in februari woog Navalny 93 kilo. Naar eigen zeggen was hij aan het eind van zijn hongerstaking, op 23 april, meer dan 20 kilo afgevallen. Als hij nu dus weer 82 kilo weegt, zou dat betekenen dat hij ongeveer helft van zijn gewichtsverlies heeft ‘goedgemaakt’.

2021-05-20 12:13:11

Aangeboden door: nos.nl