Mensen die nog gevaccineerd moeten worden, moeten geen Janssen-vaccin krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Deze groep moet het Pfizer- of Moderna-vaccin krijgen. Een exacte leeftijdsgrens voor het Janssen-vaccin noemt de raad niet, maar het gaat om “nieuw te vaccineren, jongere leeftijdsgroepen.”

Volgens voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad is dit geen wijziging van de strategie, omdat het alleen geldt voor nieuw uit te nodigen groepen.

Belangrijke reden voor dit nieuwe advies is dat ook het Janssen-vaccin ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes als bijwerking kan hebben. Dat is in het buitenland vastgesteld, in Nederland zijn er (nog) geen meldingen.

Volgens de raad laten de beschikbare gegevens tot nu toe zien dat “het aantal meldingen na vaccinatie met Janssen in bepaalde leeftijdsgroepen in dezelfde ordegrootte ligt als na vaccinatie met AstraZeneca, met meer meldingen in jongere leeftijdsgroepen”.

Nieuwe fase

De Gezondheidsraad heeft gekeken of de beperking van de inzet van Janssen vertraging gaat opleveren. Dat zou maar een week zijn volgens RIVM-modellen, “maar uiteindelijk boek je winst omdat je meer mensen vaccineert met vaccins die effectiever zijn”, zegt Kullberg. Ook is er weinig effect te verwachten op het aantal infecties, ziekenhuisopnames en sterfte door covid-19 als alleen Pfizer en Moderna worden gebruikt

Er zijn genoeg andere vaccins beschikbaar en in deze fase van het vaccinatieprogramma kan Nederland het zich veroorloven om uitsluitend mRNA-vaccins te gebruiken, luidt het advies.

Wel Janssen voor specifieke groepen

Groepen die moeilijk te bereiken zijn voor een tweede vaccinatie, bijvoorbeeld daklozen, zouden wél meer baat hebben bij het Janssen-vaccin dan bij Pfizer of Moderna, omdat van Janssen maar één dosis nodig is.

2021-06-02 12:36:57

Aangeboden door: nos.nl